Afl 3 - Actie voeren: hoe doe je dat en waarom is het zo belangrijk?

Hoewel inmiddels bijna alle politieke partijen achter een verhoging van het minimumloon staan, en er ook op Europees niveau vooruitgang geboekt wordt, betekent het niet dat we nu achterover kunnen gaan zitten. Zoals filosoof Hannah Arendt zei: ‘Politieke kwesties zijn veel te belangrijk om over te laten aan politici.’

Waarom is het zo belangrijk om je te organiseren? Wat betekent het precies, en hoe doe je het? En hoe zet je ongenoegen om in een gezamenlijke strijd? Zodat we niet naar elkáár wijzen, maar samen naar de politiek?

Alina Danii Bijl is de nieuwe voorzitter van FNV Young & United en zette zich in voor de Women’s March Nederland. Khadija Hyati is president van de vakbond voor schoonmakers en strijdt al meer dan tien jaar voor meer respect, een hoger loon en betere arbeidsomstandigheden. Jazie Veldhuijzen is fractievoorzitter en raadslid van BIJ1 Amsterdam.

In gesprek met Alina Danii Bijl (voorzitter FNV Young & United), Khadija Hyati (president Vakbond voor Schoonmakers) en Jazie Veldhuijzen (fractievoorzitter BIJ1 Amsterdam).

GAASPERDAMMERTUNNEL 2 Participatiesessie Tunnelpark A9: werksessie

Amsterdam krijgt er een nieuw park bij. Een symbolische plek die het stadsdeel Zuidoost weer met elkaar verbindt. Tussen de buurten Kraaiennest, Nellestein, Holendrecht en de H-buurt loopt de A9. Nu is er een tunnel en komt er op het dak een park van maar liefst 2,5 km lang. PLYGRND.city organiseert i.s.m. New Metropolis Zuidoost voor de Gemeente Amsterdam de participatie die een advies uitbrengen aan het college van B&W. Deze werksessie is het vervolg op de startbijeenkomst van 12 maart. In groepen van (max) 25 deelnemers gaan we ons verdiepen in de volgende thema’s: groeninrichting van het park, kunst, cultuur & muziek, sport, spel & bewegen en stadslandbouw. Zo komen we tot de concrete invulling van de 8 parkvelden en 2 open plekken van gemiddeld 1500 m2 in het park.

Onder begeleiding van de social designers van PLYGRND.city gaan we verdiepen op thema. Iedere groep krijgt 4 ontwerpvragen mee: Wat is jullie common ground? Hoe krijgt dat plaats in de openbare ruimte? Hoe programmeer je dat deel over een jaar verspreid? Wie wil / kan wat doen in de realisatie en de uitvoering van het programma? De samenvatting wordt plenair teruggekoppeld aan de groep. Het resultaat is concrete input op de thema’s voor het bewonersadvies wat we aan gemeente Amsterdam terug gaan geven.

In gesprek met Arjen Heus (Founder PLYGRND.city), Age Niels Holstein (Projectmanager Gaasperdammertunnelpark Gemeente Amsterdam), Hans Meiboom (Creatieve strateeg - Oprichter Studiomeiboom, Metro Movies en Bijlmerbios), Marian Duff (Director and curator DUFF!, MAFB and OSCAM) en Ruwan Aluvihare (Head Department of Spatial Planning municipality of Amsterdam, Netherlands)

Fast Forward Live TV aflevering 14: ‘Racisme en discriminatie? Praat erover!’

Met o.a. Rocky Hehakaija: winnares ‘Wie is de mol’ 2021 en sociaal ondernemer en Massih Hutak: schrijver, columnist en muzikant 21 Maart is de Internationale dag tegen Racisme en discriminatie. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen ter nagedachtenis aan het bloedbad in Sharpeville in Zuid- Afrika. Hoe komt het onderwerp terug in ons onderwijsaanbod? Wat zijn de gevolgen van een gebrek aan kennis van de geschiedenis op de vorming van onze studenten en docenten. Wat kunnen wij als ROCvAF doen en hoe kun je in de les dit gesprek op een constructieve manier voeren? Charita Zandgrond van MBO College Zuid-Oost interviewt gasten over racisme en discriminatie. Gasten: Rocky Hehakaija, sociaal ondernemer en winnaar van 'Wie is de mol 2021?'; Dionne Abdoelhafiezkhan van IZI Solutions; Adriaan Donszelmann: voorzitter MBO College Zuidoost; Numan Yilmaz: docent; Qichell Hasselbaink: student ROCvA; Massih Hutak: schrijver, columnist en muzikant

Zwart Manifest: ter bestrijding van institutioneel anti-zwart racisme en voor Zwarte emancipatie in Nederland

Lancering Zwart Manifest manifest ter bestrijding van institutioneel anti-zwart racisme en ter bevordering van Zwarte emancipatie in Nederland 
 

Artikel 1 van de Grondwet stelt dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen, gelijk wordt behandeld. Het zijn woorden die iedere Nederlander de garantie moeten bieden op een gelijkwaardig bestaan. De realiteit is anders. 
 

Institutioneel racisme in Nederland vindt plaats in alle segmenten van onze samenleving, o.a. in het onderwijs, op de woningmarkt, in de zorg, in de media en in de opvoeding. Zwarte LHBTQIA+ personen hebben zowel met anti-zwart racisme als met queer-haat te maken. Zwarte kinderen en jongeren kampen met trauma’s die ze al op jonge leeftijd opdoen. 
 

Met het Zwart Manifest willen wij institutioneel anti-zwart racisme bestrijden en Zwarte emancipatie bevorderen. We streven naar een radicale, concrete en consistente positieverbetering van de Zwarte gemeenschap en een toekomst zonder het systematisch uitsluiten, marginaliseren, criminaliseren en discrimineren van Zwarte mensen in Nederland. Ook andere gemarginaliseerde groepen die te kampen hebben met institutioneel racisme hebben baat bij onze strijd tegen anti-zwart racisme.
 

Het manifest moet overheden, instellingen, bedrijven, politieke partijen, beleidsmakers, instanties en maatschappelijke organisaties tot actie bewegen. Het manifest omvat de vereisten en daaraan gekoppelde adviezen voor het effectief aanpakken van anti-zwart racisme in verschillende sectoren. Het is zowel op nationaal als op lokaal niveau een leidraad voor gemeenschappen, instituten en beleidsmakers. 

“Wij eisen dat we niet langer beoordeeld of achtergesteld worden op basis van onze afkomst, huidskleur en andere uiterlijke kenmerken. Wij eisen met dit manifest eigenaarschap in het bepalen van ons lot en dat van onze gemeenschap. Wij geloven dat Zwarte mensen pas vrij zullen zijn wanneer wijzelf onze bestemming bepalen.”

Het Zwart Manifest behandelt de twaalf voornaamste maatschappelijke domeinen waarbinnen anti-zwart racisme bestreden moet worden. Elk gebied bevat doelen, concrete actiepunten en mogelijke partners. Het manifest is een 'levend document' dat toekomstige generaties naar eigen inzicht mogen aanpassen, maar dat te allen tijde eigendom blijft van Zwarte gemeenschap in Nederland.

De samenwerkende partners die een structurele bijdrage leveren om het Zwart Manifest geïmplementeerd te krijgen en zich met de uitvoering bezighouden bestaan uit Stichting Nederland Wordt Beter (NLWB), The Black Archives/New Urban Collective (TBA/NUC), IZI Solutions, Controle Alt Delete, Stichting We Promise, Stichting IXL Sickle Cell Awareness en Zetje In, Black Queer & Trans Resistance NL (BQTR), dit groeit met de dag.


Het manifest wordt op donderdag 11 maart 2021 gepubliceerd via www.zwartmanifest.nl en het wordt in de loop naar de verkiezingen overhandigd aan diverse politici en beleidsmakers. Binnenkort volgt er tevens een online presentatie. Volg ons op instagram en deel het in jouw netwerk!