Livecast: De toekomst van Anti-Discriminatie Voorzieningen

Een programma bij Pakhuis de Zwijger vanuit de coalitie Samen Tegen Racisme over de toekomst van anti-discriminatie voorzieningen, ook wel ADV’s genoemd.

Het bestaan van ADV’s is een resultaat van protestbewegingen en campagnes van grassroots organisaties in de jaren ’80 en ’90 die racisme en discriminatie op de politieke agenda hebben gezet. De afgelopen 20 jaar wordt er vanuit het maatschappelijk middenveld gevraagd om een hervorming van de ADV’s. Er is recent een rapport uitgekomen door Berenschot in opdracht van de tweede kamer n.a.v. een motie in 2022 over de vraag: “welke organisatievorm, financieringssystematiek en welk takenpakket past het beste bij de opgaven om lokaal discriminatie beter te bestrijden?”. Berenschot heeft voor dit rapport ook gesproken met verschillende maatschappelijke stakeholders waaronder experts vanuit het Joods Manifest, Manifest tegen Islamofobie, Manifest tegen Anti-Aziatisch racisme en het Zwart Manifest. Allen zijn niet blij met het rapport en hebben met elkaar andere ideeën over hoe de hervorming er uit moet gaan zien. De ADV’s zelf hebben ook ideeën over hoe die hervorming er uit moet zijn.

De avond begon met een presentatie van Roemer van Oordt over het ontstaan van Anti Discriminatie Voorzieningen, hun functie en opdracht in de samenleving en de barrières rondom meldingsbereidheid. Vervolgens zijn er twee panelgesprekken geweest. In het eerste panel vertegenwoordigden Hui-Hui Pan en Jerry Afriyie de perspectieven van Maatschappelijke organisaties en wat hun ideale ADV zou zijn. Het tweede panel ging over het functioneren van ADV’s vanuit het perspectief van (voormalige) en huidige directeuren. Ze reflecteerden op het verleden, deelden waar ze tegen aan lopen in de praktijk en namen ons mee in hun visie op de toekomst.