PVV grootste partij

De PVV werd de grootste partij van Nederland bij de verkiezingen van 2023. De PVV is een extreemrechtse partij die moslims en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond hun rechten wil ontnemen. 1 op de 4 Nederlanders* steunde dit of nam dit voor lief. De media negeerden dit waarmee zij de PVV normaliseerden. Wij roepen op om mensenrechtenorganisaties te steunen die strijden voor gelijke behandeling en tegen racisme en discriminatie.

Wat staat er in het partijprogramma van de PVV?
De PVV stelt in het partijprogramma dat islamitische scholen, korans en moskeeën verboden moeten worden en wil in de grondwet vastleggen dat de Joods-christelijke en humanistische wortels de dominante en leidende cultuur vormen in Nederland. De PVV wil het dragen van een hoofddoek in de Eerste en Tweede Kamer en andere overheidsgebouwen verbieden. De PVV wil zwarte piet graag zwart houden en ook – nieuw standpunt – de excuses voor het slavernijverleden en de oorlogsmisdaden in voormalig Nederlands-Indië (“politionele acties”) intrekken.

De ‘Nederlandse’ cultuur wordt volgens de PVV bedreigd door het binnenlaten van mensen uit niet-westerse, islamitische, landen, waardoor Syrische terroristen het land binnenkomen. In één adem door stelt het partijprogramma dat niet-westerse allochtonen zich vaker schuldig maken aan strafbare feiten en dat veroordeelden met een dubbele nationaliteit het land uitgezet moeten worden.

Met deze voorstellen wil de PVV moslims en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond hun rechten ontnemen. Deze voorstellen zijn discriminerend. In het partijprogramma staan vreemdelingenhaat, haat jegens ‘vreemde cultuurelementen’ en nationalisme sterk centraal. De PVV voldoet daarmee aan de definitie van rechts-extremisme van de AIVD.

PVV-stemmer steunt discriminatie of neemt het voor lief
De PVV behaalde 37 zetels bij de verkiezingen van 2023. Dat betekent dat 1 op de 6 Nederlanders stemde voor een partij die, als zij het voor het zeggen zou hebben, moslims en mensen met een migratieachtergrond zou discrimineren. Kiezers wisten dit: de PVV heeft deze standpunten al jaren en heeft ze nooit onder stoelen of banken geschoven. De kiezers ondersteunden de discriminerende voorstellen of namen deze voor lief – de uitkomst is hetzelfde.

Media normaliseerden PVV
Media hadden vooral aandacht voor de wens van de PVV om de migratie naar Nederland te beperken. Er was géén aandacht voor de discriminerende voorstellen in het partijprogramma in aanloop naar de verkiezingen, in de verkiezingsdebatten en in de analyses na afloop. De media noemden de PVV niet een extreemrechtse partij, zoals dat wel bij vergelijkbare partijen in het buitenland gebeurt. Door het gebrek aan aandacht voor de extreemrechtse voorstellen kon de PVV zich voordoen als een partij die, net als andere partijen, de migratie wilde beperken. Daarmee hebben de media eraan bijgedragen dat de PVV genormaliseerd is.

Wat kan jij doen? Word donateur!
Meer dan ooit is het belangrijk om je nu uit te spreken tegen racisme en discriminatie. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid dat ook niet-witte Nederlanders zich veilig voelen in de samenleving en dat wet- en regelgeving iedereen gelijk behandelen. Vanuit Controle Alt Delete zetten we ons hier al jaren voor in. Steun ons werk door nu donateur te worden bij Controle Alt Delete.

Word ook donateur bij KOZP, NLWB, Amnesty, PILP, XR en Milieudefensie.

*In 2023 waren bijna 13 miljoen mensen stemgerechtigd. Het opkomstpercentage was 78%, dus ongeveer 10 miljoen mensen brachten een stem uit. 2.3 miljoen mensen stemden op de PVV. Dat betekent dat 1 op 4.4 kiezers PVV stemden. Wij hebben dat afgerond naar 1 op de 4.