Dialoog slavernijverleden

In de maand mei organiseert het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden* dialogen over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving. Zit deze geschiedenis de toekomst van velen niet in de weg? Hoe kijken we naar dit verleden? De dialogen worden breed uitgezet binnen de Nederlandse samenleving: via interactieve live-cast uitzendingen vanuit Pakhuis de Zwijger, gesprekstafels binnen diverse maatschappelijke sectoren en het Caribische deel van het Koninkrijk. Scholen krijgen ook een eigen dialoogprogramma.

Programma Dialoog slavernijverleden
Publieke dialogen

De publieke dialogen vinden plaats op 11, 18 en 25 mei 2021 via een live-cast vanuit Pakhuis de Zwijger. Alle dialogen zijn interactief. De eerste dialoog wordt gepresenteerd door oud NOS nieuwslezers Noraley Beyer en zanger Typhoon.

  • Op 11 mei staat het onderwerp ‘kansen gelijkheid’ centraal. Hierbij worden de thema’s ‘onderwijs’ en ‘arbeidsmarkt’ behandeld. > Programma 11 mei

  • Op 18 mei staat het onderwerp ‘beeldvorming’ centraal. Dan komen de thema’s ‘media’, ‘cultuur’ en ‘publieke ruimte’ aan bod. > Programma 18 mei

  • Op 25 mei staat het onderwerp ‘Erkennen en Herdenken’ centraal en zal er ook een slotdialoog plaatsvinden. > Programma 25 mei

Sectorale dialogen
De sectorale dialogen vinden op uitnodiging plaats op 17, 20 en 21 mei 2021. De sectoren waarbinnen wordt gesproken zijn: Zorg, Bestuur, Bedrijfsleven & Arbeidsmarkt, Justitie en Politie, Onderwijs, Cultuur, Media en Sport. Aan gesprekstafels wordt gesproken over onder meer buitensluiting (discriminatie en racisme), gelijkwaardigheid en representatie. Deze zullen door IZI Solutions gemodereerd worden.

Jeugddialogen
Op 25, 26 en 27 mei 2021 vinden de dialogen binnen het onderwijs plaats. Hier worden voor 15 groepen 18 masterclasses en 8 slotdialogen georganiseerd. Dit programma vindt verspreid over Nederland plaats binnen het primair onderwijs, voorgezet onderwijs en mbo/hbo/wo.

Caribisch deel van het Koninkrijk
Ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk vinden dialogen plaats. In verband met de heftige covidpandemie op sommige van de eilanden wordt momenteel gekeken hoe en onder welke omstandigheden deze gesprekken doorgang kunnen vinden. Het adviescollege ondersteunt de coördinatoren ter plekke zo goed als mogelijk in hun taak.

Opdracht
De dialogen vinden plaats in opdracht van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Dit onafhankelijk adviescollege is in juli 2020 ingesteld door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het college heeft als taak het organiseren van een maatschappelijke dialoog over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. Hieruit moet een rapport van bevindingen en aanbevelingen volgen.

Dit rapport verschijnt na de dialogen op 1 juli 2021. Het adviescollege laat de dialogen plaatsvinden binnen het bestaande maatschappelijke discours en zijn in de eerste plaats bedoeld om ervaringen, zienswijzen en adviezen op te halen. De dialogen zijn gericht op verbinding en op een bredere erkenning en inbedding van dit gedeelde verleden.

Naast het opzetten van de dialoog is het adviescollege ook gevraagd om de vraag beantwoorden of slavernij als misdaad tegen de menselijkheid moet worden gezien en een advies te geven rondom erkenning en herdenking m.b.t. het slavernijverleden (motie Nicolaï). Hiervoor wint het college onder meer advies in bij wetenschappers.

Zet een stap
Er is ook een petitie. “Ik span mij in om meer kennis te verwerven over het Nederlands slavernijverleden. Ik erken het leed van ons slavernijverleden en dat dit nog altijd doorwerkt in onze samenleving en instellingen. Ik voel hier een verantwoordelijkheid voor, want ik ben onderdeel van die samenleving en ik kan zelf verschil maken. Dus zet ik een stap.” Zie hier voor informatie Dialoog Slavernijverleden: Ik zet een stap (degoedezaak.org)

*Het college werkt onafhankelijk en wordt onbezoldigd voorgezeten door Dagmar Oudshoorn (directeur Amnesty International Nederland). Andere leden van het college zijn Edgar Davids, Lilian Gonçalves-Ho Kang You, Hannie Kool-Blokland, Glenn de Randamie (Typhoon) en Ruben Severina.