Elk jaar vrij op 1 juli: kom met ons in actie

Om van 1 juli - Keti Koti; ook bekend als Dia di Abolishon - een erkende nationale herdenk- en feestdag te maken is er een landelijke brievenactie aan het CDA gelanceerd. Er is een meerderheid in de Tweede Kamer nodig om 1 juli een nationale vrije dag te maken. Met het CDA overstag gaat dat lukken.

Dit is een vervolgcampagne op de ‘ik neem vrij op 1 juli’-actie van Nederland Wordt Beter, FunX, The Black Archives, Zwart Manifest, DeGoedeZaak, Tony’s Chocolonely en LUSH. De betrokken organisaties bundelen dit jaar opnieuw hun krachten om een signaal af te geven aan de overheid: “Geef elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar, om de slavernij te herdenken en de vrijheid te vieren.” Met 1 juli als vrije dag hebben mensen de gelegenheid deze dag vrij te nemen en te krijgen. Zo kan de dag bijdragen aan bewustwording en heeft iedereen de ruimte om samen te herdenken en te vieren.

Organisaties geven werknemers vrij
Met de ondertekening van het statement sta je als organisatie stil bij het gezamenlijk verleden door 1 juli in te stellen als vrije dag/compensatiedag. Na het invullen van je gegevens wordt de organisatie toegevoegd aan de ondertekenaars & ontvang je het statement.

Het doel voor dit herdenkingsjaar is om tot 1000 bedrijven te komen die vrij geven op 1 juli. Daar wordt binnenkort een vervolgcampagne voor gelanceerd. Door ook te laten zien dat er veel draagvlak is voor een vrije dag onder bedrijven, willen de organisaties ook ondernemerspartij VVD overtuigen om 1 juli uit te roepen tot nationale herdenkings- en feestdag.

Na excuses, nu de roep om nationale erkenning tijdens herdenkingsjaar
Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Maar in werkelijkheid werden tot slaafgemaakten gedwongen om nog 10 jaar langer door te werken op plantages. 1873 is dus het jaar dat de slavernij pas echt werd afgeschaft: dit jaar 150 jaar geleden. Alleen is 1 juli na anderhalve eeuw nog steeds geen nationaal erkende dag. In de aanloop naar dit herdenkingsjaar bood premier Rutte, namens de Nederlandse regering, excuses aan. De campagne roept nu op om ook de volgende stap te zetten en 1 juli uit te roepen tot een nationaal erkende dag. Want door die erkenning kunnen we als samenleving iets doen aan racisme en ongelijkheid.

Hoe doe je mee?

  • Via de campagne-website stuur je een brief naar de CDA Tweede Kamerfractie met de oproep om van 1 juli een erkende nationale vrije dag te maken. Door vervolgens de post te delen met #1julivrij help je mee om deze belangrijke boodschap met de rest van Nederland te delen.

  • Geef als organisatie je werknemers vrij op 1 juli. Met de ondertekening van het statement sta je als organisatie stil bij het gezamenlijk verleden door 1 juli in te stellen als vrije dag/compensatiedag. Na het invullen van je gegevens wordt de organisatie toegevoegd aan de ondertekenaars & ontvang je het statement. Het statement kan zichtbaar op de website van je organisatie gepubliceerd worden. Deel dit moment ook met volgers, netwerk of maillijst, zodat we samen voor een sneeuwbaleffect kunnen zorgen!

  • Op deze website zijn ook tips verzameld met boeken en podcasts om meer te leren over het slavernijverleden. Daarnaast kun je de campagneboodschap laten zien aan je werkgever met de vraag om ook vrij te geven op 1 juli.