Dit programma bij Pakhuis de Zwijger, georganiseerd in samenwerking met het Zwart Manifest, stond in het teken van omstreden standbeelden en hun betekenis in de hedendaagse samenleving. Deze livecast werd uitgezonden op AT5 en Salto.
Op 15 oktober 2022 werd het eerste standbeeld van een vrouw van kleur, Enith Brigitha, onthuld door Mo Hersi en kunstenaar Patrick Meza. Dit markeerde het begin van het tv-programma "Het Ministerie van Standbeelden" en vanaf 2024 Wereldstandbeeldendag.
Tijdens het programma werd stilgestaan bij de vraag hoe we als samenleving moeten omgaan met standbeelden van historische figuren die betrokken waren bij koloniale misdaden. Het Zwart Manifest heeft een duidelijke visie: figuren die zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid mogen niet langer verheerlijkt worden in de publieke ruimte. Maar hoe haal je deze beelden weg, en kan dat zomaar?
Verschillende experts, waaronder voormalig voorzitter van de commissie Omstreden Monumenten Maria Grever, beeldend kunstenaar Patrick Mezas, Marisella de Cuba van Stichting We Promise, historicus Manon Portos Minetti en Mo Hersi, deelden hun inzichten over dit vraagstuk. Grever sprak over het rapport "Wandelende Sokkels", waarin alternatieve mogelijkheden voor omstreden monumenten werden gepresenteerd. Ook werd de nieuwe website van Het Ministerie van Standbeelden gelanceerd, inclusief een pamflet dat helpt om gesprekken over standbeelden te voeren met behulp van het Socratisch Gesprek.
De avond bood een platform voor een diepgaande discussie over de historische waarde van standbeelden, de maatschappelijke impact van hun verwijdering, en de mogelijkheden voor een inclusievere representatie van geschiedenis in de openbare ruimte.