Livecast: Een goede woonstart

Hoe ontwerpen we gemengde wooncomplexen waar starters en statushouders prettig kunnen wonen? In gesprek over het ontwerp, beheer en organisatie.

Sinds dat in 2016 in Amsterdam het eerste gemengde wooncomplex Riekerhaven werd opgeleverd, heeft Amsterdam er veel bijgekregen. In deze gebouwen wonen starters op de woningmarkt en statushouders samen en vormen zij een community waarin verschillende groepen van elkaar kunnen leren. Ook biedt het een oplossing voor de grote vraag naar woningen onder deze groepen. Toch is er kritiek geweest op het beheer van deze gebouwen, de kwaliteit van de woningen en de afwezigheid van ondersteuning die specifieke doelgroepen nodig hebben. Inmiddels zijn we enkele jaren en nieuw opgeleverde projecten verder en ontwikkelt de woonvorm zich door. In dit programma bespreken we hoe het ontwerp en de organisatie van deze projecten kunnen bijdragen aan hechte communities en een fijne leefomgeving. Daarbij kijken we samen met ontwerpers, woningcorporaties en bewoners naar wat wel of niet heeft gewerkt in het verleden om zo de toekomst vorm te geven.

In gesprek met: Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving & architect, stedenbouwkundige en directeur bij MUST), Paula Smith (Campagnevoerder Nacht=leven & Docent en onderzoeker Social Work), Ali (Bewoner Startblok Elzenhagen), Rufus de Vries (Fotograaf), Myrthe Baaij (Programmamedewerker Woonconcepten bij Lieven de Key), Pim Köther (Eigenaar directeur en architect bij KENK Architecten bv) en Maarten Davelaar (Mede-initiatiefnemer van de Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen, Hogeschool Utrecht).