TV-première over de Top400

Meer info

De docu is in première gegaan op het IDFA in een uitverkochte Pathé Tuschinski. Er zijn inmiddels Kamervragen en raadsvragen gesteld. Ook is er een bestuurlijke reactie gekomen. Lees hier kritiek op wijlen Burgemeester van der Laan zijn idee achter en de aanpak middels de Top400-lijst. Lees hier waarom de Top400-aanpak volgens Controle Alt Delete discriminerend is. Lees hier het rapport van Fieke Jansen over de Top400 Wob-documenten dat op 11 november 2022 is verschenen. Op 7 januari 2020 heeft PILP een Wob-verzoek gedaan naar de Top400 en heeft uiteindelijk, na het starten van een procedure bij de rechtbank, alle stukken ontvangen. Lees hier een stuitingsbrief diePILP heeft gestuurd naar de gemeente Amsterdam en de partners in de Top400. Dit om een mogelijke procedure over de Top400 in de toekomst veilig te stellen. Er is nog geen procedure gestart.

Oproep

Op dit moment is PILP* in gesprek met de mensen die zijn geraakt door de Top400 om te kijken wat deze gemeenschap nodig heeft en om de mogelijkheden van een eventuele strategische procedure te verkennen. Het PILP roept een ieder op die op de TOP400-lijst staat of denkt te staan. Ouders/verzorgers/jongeren kunnen contact opnemen via: contact@pilpnjcm.nl of door te bellen naar 020-5252966.

* Het Public Interest Litigation Project (PILP), een onderdeel van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), verkent de mogelijkheden van strategisch procederen voor mensenrechten in Nederland. Het PILP-NJCM kijkt in opdracht van en samen met verschillende NGO’s, journalisten en onderzoekers naar de Top400. PILP heeft, na gewezen te zijn op enkele zorgwekkende signalen, op 7 januari 2020 een Wob-verzoek gedaan naar de Top400 en heeft uiteindelijk, na het starten van een procedure bij de rechtbank, alle stukken ontvangen. Onderzoeker Fieke Jansen analyseerde (als onderdeel van het ERC Data Justice Project) de Wob-stukken voor en met PILP en schreef daarover een rapport, met enkele kritische aanbevelingen. Partners die betrokken waren bij de totstandkoming van het rapport zijn Mamamess, Controle Alt Delete, Bits of Freedom, en Fair Trials.