Brief aan de formateurs over het tegengaan van institutioneel racisme en discriminatie.

Een unieke coalitie van diverse gemeenschappen in Nederland sturen vandaag een brief aan de formateur. Deze coalitie wil institutioneel racisme en discriminatie een centrale plaats geven in het komend regeerakkoord en zo de noodzakelijke verbetering van de veelbesproken bestuurscultuur in Nederland stimuleren. Niet eerder was zo’n diverse, brede en inclusieve coalitie bijeengekomen om een gezamenlijk signaal af te geven.

De bestuurscultuur ‘radicaal’ wijzigen werd gisteren in het zoveelste toeslagen-affaire Tweede Kamerdebat toegezegd. Demissionair Premier Rutte erkende afgelopen jaar ook dat in Nederland racisme en discriminatie een systemisch probleem is. De ‘menselijke maat’ moet terugkomen. Uit de toeslagen-affaire of het etnisch profileren blijkt keer-op-keer dat pandora’s box nog veel dieper gaat.

Daad bij woord
Meer dan 160 diverse organisaties hebben deze brief aan de formateur reeds ondertekend. Want juist nu moet daad bij het woord worden gevoegd. De formatie van een nieuw kabinet biedt een unieke kans om gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid, representatie en inclusie in de samenleving als centrale uitgangspunten van het regeerakkoord te stellen, en daarmee een impuls voor bestuurscultuurverbetering in te zetten. De verandering die de gemoederen al dagen bezig houdt.

Niet alleen over maar met ons
In een krachtig statement aan de formateur stellen zij dat om verandering te bewerkstelligen er ook een een gedegen plan moet komen, waarbij ook ruggespraak is met de diverse gemeenschappen wie het betreft. Zo heeft de coalitie gezamenlijk in het voorstel een actieplan opgesteld om met elkaar de pijlers vorm te geven op vraagstukken en beleid op bijvoorbeeld etnisch profileren, het deltaplan tegen racisme en discriminatie, of concrete of meetbare doelen op culturele diversiteit.

Samen met elkaar maken we het verschil.

Brief formateur
Voor de volledige brief aan mevrouw Hamer, de initiatiefnemers en alle ondertekenaars, zie deze bijlage.
Deze hebben we naar mevrouw Hamer gestuurd per post en e-mail. En tevens gevraagd of we dit mogen overhandigen/of dat er een mogelijkheid tot gesprek is.