Ongedeeld Verbonden 1 Waar je wieg staat
Stopzetting Respectbeweging
Beste supporters van de Respectbeweging,
Het is even stil geweest aan onze zijde vanwege de COVID-19 uitbraak en alle bijhorende ontwikkelingen. De uitbraak leidde niet alleen wereldwijd, zo ook in Nederland tot ongekende maatregelen. Maatregelen die niet alleen u, maar ook ons, de Respectbeweging raakte. Dit alles heeft ertoe geleid dat wij samen met onze partner VSBfonds bij onszelf ter rade zijn gegaan of en op welke wijze wij als Respectbeweging verder kunnen gaan. Helaas zijn wij gezamenlijk tot het moeilijke besluit gekomen om de Respectbeweging en de Nationale Respect Tour stop te zetten.
Dit was zeker geen makkelijk besluit en we zijn niet over een nacht ijs gegaan. We hebben in korte tijd, veel enthousiasme gecreëerd voor de Respectbeweging en er was veel animo vanuit verschillende hoeken om respect onderdeel te maken als kernwaarde van de samenleving. In de Week van Respect 2018 presenteerden wij onze ambitieuze plannen en missie voor de toekomst: 2021 in heel Nederland het jaar van Respect laten zijn. En respect als kernwaarde onderdeel te laten worden van de gehele samenleving.
Op 30 augustus 2019, 9 maanden later, konden we eindelijk onze officiële aftrap doen op het Democratiefestival in Veur-Lent (Nijmegen) in aanwezigheid van de burgemeesters van Arnhem en Nijmegen en ruim 250 deelnemers. Inmiddels committeerden 22 gemeenten, 3 provincies en 30 ambassadeurs zich aan onze beweging. En toen kwam COVID-19. De uitbraak en de daaropvolgende maatregelen hebben als gevolg gehad dat wij van april t/m augustus 30 lokale respect-sessies in 22 gemeenten en 8 provinciale respect-evenementen hebben moeten annuleren.
Het creëren van verbinding door middel van fysieke ontmoeting is een belangrijk onderdeel van de Respectbeweging. Er is nog veel onduidelijkheid over of en wanneer er weer bijeenkomsten georganiseerd mogen worden die passen bij de vorm die wij voor ogen hebben. Tevens zien wij aan de ontwikkelingen in provincies en gemeenten dat de prioriteiten veranderd zijn. Dit betekent dat veel programma’s, projecten, activiteiten, bijeenkomsten en grotere evenementen geannuleerd zijn, verschoven worden richting het laatste kwartaal 2020/2021 en/of digitaal vorm worden gegeven. Daarnaast heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aangegeven dat de situatie met COVID-19 virus langer kan voortduren. Met deze factoren in het achterhoofd is het besluit gevallen om met de Respectbeweging en de Nationale Respect Tour te stoppen. Dit betekent echter niet dat onze missie verloren gaat.
VSBfonds zal doorgaan met haar missie om actief burgerschap te stimuleren waarbij mensen leren, zich ontwikkelen, omkijken naar anderen of die zorgen voor nieuwe verbindingen tussen verschillende mensen. IZI Solutions (IZI), de uitvoerende kracht achter de Respectbeweging zal doorgaan met innovatieve oplossingen bieden voor een respectvolle samenleving en hoe om te gaan met maatschappelijke vraagstukken. IZI heeft voor de Respectbeweging veel materiaal ontwikkeld om een diversiteit van mensen te bereiken, activeren en met elkaar in gesprek te laten gaan over maatschappelijke vraagstukken. Dit materiaal zal beschikbaar worden gesteld op de website.
Er rest ons niks anders nog dan eenieder te bedanken die de Respectbeweging en de Nationale Respect Tour heeft gesteund of een warm hart toedraagt. Zonder jullie hadden wij niet zo ver kunnen komen.
Met respectvolle groet,
VSBfonds en IZI Solutions
Terugblik naar Pakhuis de Zwijger: Support your locals!
Dit was de vierde ‘Wij Amsterdam’ bijeenkomst over maatschappelijk initiatieven in de stad. De avond ging over initiatieven rondom het ondersteunen van lokale ondernemers tijdens deze crisis. Gesloten deuren, aangepaste openingstijden en weinig mensen op straat: veel ondernemers in Amsterdam zijn in zwaar weer terecht gekomen door de Coronacrisis. Hoe lang houden deze lokale ondernemers het nog vol? En wat voor initiatieven worden er genomen om juist die lokale ondernemer zoals een boekwinkel, wijnboer, groenteman en bakker of wat dan ook door de crisis heen te helpen?
Steun aan lokale ondernemers
Dionne Abdoelhafiezkhan zat (op gepaste afstand) aan tafel met Tim Doornewaard van het initiatief Samen Vooruit en Marleen Creton, oprichter van Grow 2 Inspire. Samen spraken ze over de vele uitdagingen en kansen die vandaag de dag op het pad liggen van menig ondernemer. Hierover gingen ze in gesprek met onder andere Laura van Beest (initiatiefnemer van BrengDang) en Sophia van der Kolk (een initiatiefnemer van Help ’n Happie). Ook Redouan Boussaid kwam aan het woord. Hij is actief als omgevingsmanager in de wijk rondom Plein 40-45. Hiervoor werkt hij nauw samen met ondernemers en marktkoopmannen in Nieuw-West. Zo heeft hij geïnventariseerd hoeveel impact het heeft in zijn buurt: “Als je alleen kijkt naar werkgelegenheid… dan bieden ze werk aan ongeveer vierhonderd mensen. Dat is ongekend veel voor twee kleine straatjes. Die horecaondernemers hebben van de één op de andere dag moeten sluiten en dat heeft een gigantische impact op de onderneming en op de werknemers. ” Daarnaast vertelde hij over zijn nieuwe initiatief AFOE. In het Surinaamse betekent dit ‘helft’ of ‘deel’. Bij dit initiatief kunnen buurtbewoners een kopje koffie of wat te eten kopen voor zichzelf én een buurtbewoner die dit zich niet kan permitteren.
Initiatiefnemers
Tim Doornewaard is coördinator van het initiatief Samen Vooruit, een buurtinitiatief in de Indische Buurt. Lokale horecaondernemers en verschillende buurtkeukens zetten zich gezamenlijk in om meer dan 2.500 maaltijden per week te koken en bezorgen naar mensen die het nodig hebben.
Laura van Beest is initiatiefnemer van BrengDang. Een initiatief waarbij verschillende horeca gelegenheden worden omgetoverd werden tot een Indonesische keuken. Ze brengen hun heerlijke gerechten tot aan de deur en de gehele opbrengst gaat naar de horeca ondernemers.
Marleen Creton is oprichter van Grow 2 Inspire, en mede-initiatiefnemer van de Bijlmerbox. Dit is een box vol producten uit de Bijlmer waarbij lokale ondernemers in Amsterdam Zuidoost een steuntje in de rug krijgen.
Sophia van der Kolk is één van de initiatiefnemers van Help ’n Happie. Samen koken ze maaltijden voor zorgprofessionals en kwetsbare doelgroepen.
Redouan Boussaid is vnuit de gemeente Amsterdam omgevingsmanager en kwartiermaker Plein 40-45. Voor zijn werk is hij nauw betrokken met de ondernemers en marktkoopmannen in Nieuw-West. Daarnaast heeft hij AFOE opgericht. Een initiatief waarbij buurtbewoners een kopje koffie of wat te eten kunnen kopen voor zichzelf én een buurtbewoner die dit zich niet kan permitteren.
Bekijk de gehele avond hier terug
Cultuur in actie
Op dinsdagavond 2 juni is de vijfde editie van Wij Amsterdam. Tijdens deze avond zal het gaan om de kunst en cultuursector ten tijde van de Coronacrisis. Kijk hier live en gratis mee via de Livecast vanaf 18:30.
Terugblik naar Pakhuis de Zwijger - Voedseltekorten
De tweede ‘Wij Amsterdam’ bijeenkomst over maatschappelijk initiatieven in de stad ging over initiatieven rondom voedsel. Waar bij sommige Amsterdammers de voorraadkasten vol-gehamsterd zijn, komen anderen niet rond. Gelukkig blijkt voedsel te verbinden, ook tijdens corona. Dionne Abdoelhafiezkhan ging met verschillende initiatiefnemers in gesprek die ervoor zorgen dat ook de meest kwetsbare Amsterdammers genoeg te eten hebben.
Voedsel in de stad
Dionne Abdoelhafiezkhan zat (op gepaste afstand) aan tafel met Tanja Jadnanansing. Zij houdt als stadsdeelvoorzitter en lid van het Dagelijks Bestuur in Amsterdam Zuidoost in de gaten wat voor impact de coronacrisis heeft op de bewoners. Fatima Elatik , voormalig stadsdeelvoorzitter Amsterdam Oost, sprak: “Alle initiatieven worden gedragen door een warm hart van mensen. Maar dit soort initiatieven zijn het sociaal cement van onze samenleving en ik vind dat we onze waardering niet alleen in applaus, bloemen en kaartjes moeten geven. Maar dat we er samen voor moeten zorgen dat deze initiatieven ook na deze periode blijven voortbestaan.”
Sonja Hendriksma is vrijwilliger bij buurtkamer Heliotroopstraat in de Bloemenbuurt en kookt twee a drie keer per week een buurtmaaltijd voor ruim 70 personen uit Amsterdam-Noord. Ze vertelt: “Voor veel mensen is vlees een luxe. Voor deze mensen is het écht een traktatie en een feest als ze wat krijgen.”
Initiatieven
Sonja Hendriksma is vrijwilliger bij buurtkamer Heliotroopstraat in de Bloemenbuurt. Samen met andere vrijwilligers koken ze meerdere keren in de week een buurtmaaltijd voor ruim 70 personen.
Gianni da Costa verzorgd vanuit het initiatief Dek een Tafel wekelijks voedselpakketten voor 220 gezinnen in Amsterdam-West. Hierbij zijn ze afhankelijk van donaties van particulieren.
Maureen Hubbard van Stichting Carabic helpt al langer kwetsbare bewoners in Amsterdam Zuidoost aan voedselpakketten. Door de coronacrisis komen daar iedere dag nieuwe mensen bij. Momenteel leveren ze voedselpakketten aan 500 mensen per week.
Bekijk de gehele avond hier terug.
Blijf via deze pagina van Pakhuis de Zwijger op de hoogte van de gehele reeks van Wij Amsterdam.
Terugblik naar Pakhuis de Zwijger: stille straten en actieve Amsterdammers
Op 28 april was de eerste ‘Wij Amsterdam’ bijeenkomst over maatschappelijk initiatieven in de stad voor kinderen & jongeren tijdens de Coronacrisis. Ook voor Amsterdamse kinderen en jongeren is het leven flink veranderd in de afgelopen weken. School, muziekles, met vrienden afspreken: veel van de dagelijkse bezigheden zijn weggevallen.
Dionne Abdoelhafiezkhan zat op gepaste afstand op het podium met Abdelhamid Idrissi (oprichter van Studiezalen) en Sjoukje Alta (stedelijk directeur bij de gemeente Amsterdam). Samen gingen ze in gesprek met onder andere kinderburgermeester Ilias, Ellen Alvares (oprichter en directeur van DGAI Music School) en Rhea Labree (initiatiefnemer inclusieve speeltuin).
De jeugd van tegenwoordig
Femke Halsema stuurde een videoboodschap en vertelde hoeveel leed ze dagelijks tegenkomt in deze crisisperiode. Daarnaast legde ze uit hoe belangrijk het is dat we beseffen dat er naast het zichtbare leed zoals het aantal Coronadoden, er ook ontzettend veel onzichtbaar leed schuilgaat achter de deuren van veel Amsterdammers. Abdelhamid Idrissi vertelde hoe hij met zijn team voedselpakketten is gaan uitdelen omdat veel kinderen waaraan ze bijles gaven in gezinnen zitten met financieel moeilijk weer. Zijn team belt met veel van deze gezinnen om ze een hart onder de riem te steken. Sommige telefoongesprekken lopen zelfs uit tot één a twee uur per gezin. Kortom, het was een avond vol hartverscheurende verhalen, maar ook een avond over solidariteit, weerbaarheid en doorzettingsvermogen. Ook al zijn de straten leeg, veel Amsterdammers zitten niet stil.
Initiatieven
Rhea Labree & Jolanda Mulder zijn de initiatiefnemers van de inclusieve speeltuin De Gibraltar in Amsterdam-West. Met hulp van buurtbewoners hebben ze een plek weten te creëren waar ieder kind vrij kan spelen. Zo zijn er rolstoelschommels, een rolstoel-draaimolen en zijn de glijbanen extra breed zodat je gemakkelijk naast je kind kunt zitten.
Ellen Alvares is de oprichter en directeur van de Stichting Dutch Gospel Arts Institute in Amsterdam Zuidoost. Tijdens de Coronacrisis biedt ze gratis online muzieklessen aan waar alle kinderen en jongeren aan deel kunnen nemen vanuit huis.
Fanneke Verhallen is de artistiek directeur van Stichting Studio 52nd in Amsterdam Oost. Normaal gesproken organiseren ze theaterprojecten om de zelfredzaamheid en zelfontplooiing te vergroten bij kwetsbare kinderen. Nu organiseren ze videobelschrijfbuddy’s waarbij kinderen worden begeleid bij het volgen van online versies van de lessen, zoals toneelstukken schrijven en voordragen.
Abelhamid Idrissi is voormalig Amsterdammer van het jaar en initiatiefnemer van De Studiezalen, waarmee ze op 24 locaties huiswerkondersteuning en talentontwikkeling aanbieden. Tijdens de Coronacrisis, belt hij wekelijks met 700+ gezinnen en kinderen die vóór corona gebruik maakten van de studiezalen, om hulp te bieden bij de verschillende problemen waar ze nu tegenaan lopen.
Start verkenning museale voorziening slavernijverleden
Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 21 april 2020 ingestemd met de inhoudelijke opdrachtverlening voor de verkenning naar een nationale museale voorziening over het trans-Atlantisch slavernijverleden*. De opdracht voor de verkenning wordt verleend aan IZI Solutions, Museum zonder Muren en het NiNsee. De partijen zullen de verkenning gezamenlijk uitvoeren gedurende een periode van 9 maanden. Een nieuwe mijlpaal op weg naar een nationale museale voorziening over drie eeuwen van trans-Atlantische handel in en vervoer van mensen die tot slaven werden gemaakt en de gevolgen daarvan voor het heden.
Verkenning
De drie partijen: sociaal innovatiebureau IZI Solutions, stichting Museum zonder Muren en het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee), voeren samen met de gemeente Amsterdam de verkenning uit. De drie partijen nemen de inhoudelijke thema’s voor hun rekening en de gemeente neemt de fysieke opgave op zich. Er zijn vier werkgroepen: Inhoud (NiNsee), Concept (Museum zonder Muren), Publiek/Educatie/Draagvlak ( IZI Solutions) en Fysiek (gemeente Amsterdam).
Doel
Het doel van de museale voorziening is om de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij in het historisch bewustzijn te verankeren en de kennis van de doorwerking ervan in het heden bij een breed publiek, nationaal en internationaal te vergroten.
Klik hier voor meer informatie
* Trans-Atlantisch slavernijverleden
Het trans-Atlantische slavernijverleden betreft de grootscheepse handel in en vervoer van mensen die tot slaven werden gemaakt. De Nederlanders hadden een belangrijk aandeel in deze mensenhandel van de driehoek' tussen Europa, Afrika en Zuid-Amerika. Deze handel duurde ruim drie eeuwen, van 1621 tot 1814. Pas in 1863 werd de slavernij onder druk van de internationale gemeenschap in de Nederlandse koloniën in de West afgeschaft. De tot slaafgemaakten hebben echter nog 10 jaar door moeten werken na afschaffing van de slavernij tot 1873. Tijdens de internationale VN-conferentie tegen racisme in 2001 in Durban (Zuid-Afrika) werd de trans-Atlantisch slavernij tot misdaad tegen de menselijkheid verklaard.
Tegemoetkomingen ondernemers/ZZP'ers
De ontwikkelingen rondom het Coronavirus en de genomen maatregelen hebben net als bij andere organisaties een grote impact op onze bedrijvigheid.
Er zijn nu een aantal tegemoetkomingen vanuit de overheid waar we organisaties en ZZP'ers van op de hoogte willen stellen:
🔸Werktijdverkorting
De overheid kan tot max 90% van het salaris van werknemers dekken. Werkgevers moeten dit aanvragen. Bij goedkeuring gaan werknemers minder werken en krijgen doorbetaald. De werkgever betaalt gewoon het salaris maar krijgt financiële compensatie van de overheid.
🔸Noodloket
Ondernemers die momenteel het zwaarst worden getroffen door de coronamaatregelen, zoals bedrijven in de horeca, de culturele sector en de evenementen- en reisbranche kunnen terecht voor een directe tegemoetkoming van 4000 euro.
🔸Aanvulling voor ZZP'ers
Gemeente kunnen zzp'ers voor een periode van drie maanden een aanvulling geven voor levensonderhoud. Deze regeling vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet terugbetaald te worden. De vermogens- en partnertoets die normaal gesproken geldt, vervalt.
🔸Geen belasting
De komende drie maanden hoeven organisaties geen belasting te betalen. Verder kunnen ondernemers uitstel van belasting aanvragen, zonder meteen bewijsmateriaal mee te sturen. De invordering stopt dan direct. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald
🚨 Check voor meer informatie:
https://www.rijksoverheid.nl/…/coronavirus-kabinet-neemt-pa…
Podcast #66 Pakhuis de Zwijger: over het oplossen van raciale en sociale problemen
In deze podcast spreekt Maurice Seleky met sociaal ondernemer, oprichter van IZI Solutions en winnaar van de Nieuw Amsterdam Prijs 2019: Dionne Abdoelhafiezkhan. Ze spreken over hoe haar opvoeding heeft bijgedragen aan wat ze wil betekenen in de samenleving, over de recente dagvaarding van de staat voor discriminatie van niet-witte mensen door de Marechaussee, en over de Week Tegen Racisme 2020.
Op maandag 16 maart modereert ze het programma ‘Van wie is de buurt‘ en op donderdag 19 maart een gesprek over de opkomst van Rechts, Democratie en Mensenrechten tijdens het ‘Festival Sta op Tegen Racisme 2020‘.
Beluister de podcast via Spotify, iTunes of een ander podcast platform.
Podcast Super Moslims: over maatschappelijk activisme en self care
Het mediaplatform WijBlijvenHier! heeft een podcastserie ontwikkeld om op een andere manier moslims over het voetlicht te brengen. De hosts van de pocast zijn Halil & Kauthar. In deze aflevering sloot een van onze eigen superhelden aan: Cemil Yilmaz, partner bij IZI Solutions.