(VOL) Collegetour
In gesprek met bewindspersonen over de doorwerking van het slavernijverleden
VOL: Nationaal jongeren event tegen Racisme en Discriminatie
Kom ook naar het event voor jongeren en jongvolwassenen van de Nationale Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.
VOL - FOCUSGROEP: MENSRECHTENKWESTIES IN NEDERLAND
Kom, praat en denk mee in Rotterdam over mensenrechtenkwesties in Nederland
VOL - FOCUSGROEP: MENSRECHTENKWESTIES IN NEDERLAND
Kom, praat en denk mee in Amsterdam over mensenrechtenkwesties in Nederland
Leiderschap Seminar 2021 - Jubileumviering 10 jaar
Wij (IZI Solutions) organiseren voor de 10e keer ons jaarlijks gratis leiderschap seminar!
Online masterclasses over antimoslimracisme/islamofobie
IZI Solutions heeft 5 online masterclasses ontwikkeld onder de naam Academy X voor islamitische influencers en maatschappelijke en/of religieuze (zelf)organisaties uit Nederland over het thema antimoslimracisme.
Rechtszaak tegen Koninklijke Marechaussee
Over het trekken van een grens: mag de Koninklijke Marechaussee etniciteit gebruiken bij selectiebeslissingen en in risicoprofielen bij grenscontroles?
Week Tegen Racisme: Opkomst van Rechts: Democratie en Mensenrechten
De invloed van internationale, nationale en lokale trends van verrechtsing uit zich op verschillende manieren in onze steden, politiek en samenleving. Wat betekent de opkomst van extreemrechts voor onze democratie? En wat doen deze ontwikkelingen met de rechten van vrouwen, LHBTQI+ en verschillende gemeenschappen van kleur en de maatschappij? Op zoek naar een alternatief tegen de impact van racisme en discriminatie, gaan we in gesprek met politici, activisten, experts en het publiek. Daarnaast kijken we naar belangrijke beleidsvraagstukken in de stad als het gaat om aanpakken van racisme en discriminatie, en bevorderen van kansengelijkheid binnen verschillende domeinen. Een gesprek met politici, activisten, experts, initiatieven uit de stad en het publiek. Met oa Judith Sargentini, Kitty Jong, Rutger Groot Wassink, Abdou Menebhi, Jerry Afriyie, Zeki Arslan, Dorrit de Jong, Saida Derrazi.
Moderatie: Dionne Abdoelhafiezkhan.
Toegang is gratis
Reserveer je plek hier.
Week tegen Racisme: Van wie is de Stad?
Van wie is de stad? Gesprek over veiligheid en thuisvoelen middels fragmenten uit de film Terug naar de Akbarstraat Amsterdam is een superdiverse stad waar geen enkele groep de meerderheid vormt. Hierdoor rijst de vraag: van wie is de stad? Hoe zorg je ervoor dat de stad van iedereen is en iedereen zich er thuisvoelt?
Maatschappelijke vraagstukken zoals etnisch profileren en gentrificatie zijn aan de orde van de dag in een stad als Amsterdam. Met de komst van nieuwe bewoners veranderen niet alleen de scholen in de buurt, maar ook winkelstraten en de publieke ruimte. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat oude en nieuwe bewoners zich (blijven) thuisvoelen in de buurt? Een gesprek aan de hand van fragmenten uit de film 'Terug naar de Akbarstraat' van Felix Rottenberg en Gülsah Dogan. De moderator van dit programma is: Dionne Abdoelhafiezkhan
Toegang is gratis
Reserveer je plek via: https://dezwijger.nl/programma/van-wie-is-de-buurt
De scheidslijnen verdwijnen
"De scheidslijnen verdwijnen” is de eerste bijeenkomst in de serie “Vernieuwen, verdienen & Verdelen”, een samenwerking tussen de SER en Pakhuis de Zwijger.
Nederland wordt steeds diverser, maar niet iedereen heeft hier dezelfde kansen. Gender, huidskleur, leeftijd, opleiding en afkomst; iedereen kan barrières tegenkomen die gelijke kansen in de weg staan. Er moet veel gebeuren om een samenleving én economie te krijgen waarin iedereen kan meedoen en, niet onbelangrijk, zich vertegenwoordigd voelt. Van basisinkomen tot vrouwenquotum, hoe breken we deze 'onzichtbare muren' af en bouwen we aan een land waar iedereen gelijke kansen heeft? “De scheidslijnen verdwijnen” is de eerste bijeenkomst in de serie “Vernieuwen, Verdienen & Verdelen”, een samenwerking tussen de Sociaal-Economische Raad (SER) en Pakhuis de Zwijger, waarin we de toekomst van werk onderzoeken en hoe we ons hier op voor kunnen bereiden. De tweede bijeenkomst “Welvaart duurzaam verdiend” gaat over hoe we in de toekomst verantwoord ons geld kunnen verdienen en welvaart eerlijk kunnen verdelen. Bij de derde bijeenkomst “Goede bedrijven, goed werk” gaan we op onderzoek naar wat over vijftien jaar de rol van bedrijven in de samenleving zou moeten zijn.
Met in dit programma onder anderen:
- Mariëtte Hamer | Voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER).
- Dionne Abdoelhafiezkhan | Host & mede-oprichter IZI Solutions.
- Rasit Elibol | Journalist en redacteur De Groene Amsterdammer.
- Alex Tess Rutten | Voorzitter Landelijke Studentenvakbond.
- LSVb - Alwin Snel | Voorzitter Jong Management De moderator van dit programma is: Natasja van den Berg.
Locatie en aanmelden
Deze bijeenkomst wordt gehouden op 19 februari 2020, 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger.
Aanmelden is mogelijk via deze link: https://dezwijger.nl/programma/de-scheidslijn-verdwijnt
Voor wie?
De bijeenkomst is gratis en voor iedereen toegankelijk.
Terug naar de Akbarstraat
Lessen uit de Kolenkit: waarom integratie geen eindstation kent. Nagesprek over de documentaire ‘Terug naar de Akbarstraat’. Met o.a. Felix Rottenberg, Sinan Cankaya en wethouder Marjolein Moorman.
Aan de vooravond van de moord op Pim Fortuyn en de aanslag op de Twin Towers, verbleef Felix Rottenberg in 2001 negen maanden in de Akbarstraat in Amsterdam West. Het leverde een dwingend portret op van een vergeten buurt waarin te zien hoe bewoners met diverse sociaal-economische en culturele achtergronden aan zichzelf werden overgeleverd, ergernis jegens migranten groeide, de depressie op straat voelbaar was en stadsvernieuwing en herstructurering werden gezien als dé oplossing voor de buurt.
Anno 2019 gaat Felix Rottenberg middels een tweeluik ‘Terug naar de Akbarstraat’. De wijk is grotendeels onherkenbaar, door de immense stedelijke vernieuwing die er het afgelopen decennium heeft plaatsgevonden. Duizend woningen werden gesloopt en veertienhonderd kwamen erbij, grotendeels koop- en luxere huurwoningen. Vanavond gaan we in gesprek over gentrificatie, segregatie, integratie en je thuisvoelen in de buurt.
Wat gaan we doen?
Met Felix Rottenberg (presentator) en Gülsah Dogan (regisseur) gaan we in gesprek over het maakproces van de documentaire en hoe zij aankijken tegen de veranderingen in de Kolenkitbuurt. Wat is het belang van de documentaire? Al jaren wordt een verhitte discussie gevoerd over integratie. Uit deze documentaire blijkt dat integratie een twee richtingsverkeer is en geen eindstation kent. Hierover praten we verder met Sinan Çankaya (bewoner Kolenkitbuurt en cultureel antropoloog).
Gemengde scholen
Onderwijssegregatie is een heet hangijzer. Gemengde scholen worden gezien als de oplossing. In de film zien we hoe er middels een ouderinitiatief wordt getracht om van de Bos en Lommerschool een gemengde school te maken. Wat is het belang van gemengde scholen? En wat is de beste manier om ze te realiseren? Met o.a. wethouder onderwijs Marjolein Moorman en twee ouders uit de Kolenkitbuurt gaan we hierover in gesprek.
Thuisvoelen en samenleven in een veranderende buurt
Verder vindt er een gesprek plaats over samen leven in de buurt. Hoe zorg je ervoor dat de buurt van iedereen is en iedereen zich er thuisvoelt? Met de komst van nieuwe bewoners veranderen niet alleen de scholen in de buurt, maar ook winkelstraten en de publieke ruimte. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat oude en nieuwe bewoners zich (blijven) thuisvoelen in de buurt? Met Myriam Sahraoui (projectleider Zina ‘Ik ontmoet mij’), Najah Aouaki (strateeg en conceptontwikkelaar de inclusieve stad) en Minouche Besters (partner bij Stipo en hoofdredacteur van het boek ‘Our City – countering exclusion in public space’).
Met in dit programma onder anderen
- Gülsah Dogan | Regisseur 'Terug naar de Akbarstraat'.
- Felix Rottenberg | Maatschappelijk bestuurder.
- Marjolein Moorman | Wethouder onderwijs, inburgering, armoede & schuldhulp bij Gemeente Amsterdam.
- Sinan Çankaya | Universitair docent, Vrije Universiteit Amsterdam & Correspondent Microrevoluties, De Correspondent.
- Najah Aouaki | Strateeg en conceptontwikkelaar voor de inclusieve stad.
- Myriam Sahraoui | Projectleider Zina "Ik ontmoet mij".
- Minouche Besters | Partner bij STIPO.
Toegang is gratis, aanmelden via: https://dezwijger.nl/programma/terug-naar-de-akbarstraat
Emancipating History 3: Migranten Arbeidersbewegingen
Op welke manier organiseerden Turkse en Marokkaanse migranten en gastarbeiders zich toen ze naar Nederland kwamen in de 20e eeuw?
In de jaren 60, 70 en 80 kwamen er grote groepen gastarbeiders naar Nederland vanuit verschillende landen vanwege de aantrekkende economie. Wat voor soort werk kregen zij toebedeeld, wat waren de arbeidsomstandigheden, hoe organiseerden zij zich en wat was hun bredere positie in de samenleving? Wat waren vervolgens de reacties vanuit de samenleving op de nieuwkomers toen ze zich permanent in Nederland vestigden? En op welke manier zien we de sporen van deze discussies terug vandaag de dag? We gaan het gesprek aan over de geschiedenis van Turkse en Marokkaanse gastarbeidersbewegingen en vestigingsvraagstukken met onderzoekers, organisaties en een oudere generatie activisten en emancipatiebewegingen.
Met in dit programma onder anderen:
- Özden Yalim | Bestuurslid Stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie en zat bij Diaspora forum for Development.
- Leo Lucassen | Professor of Global Labour and Migration History and director of the International Institute of Social History.
- Abdou Menebhi | Voorzitter Comité 21 maart.
- Helga de Valk | Professor at University of Groningen on International migration, demographic characteristics and behaviour of migrant populations, family formation, intergenerational relationships.
- Cemil Yilmaz | Sociaal & cross-cultureel psycholoog en partner bij IZI Solutions.
- Yasmina Haifi | cultureel antropologe met jarenlange werkervaring als adviserende en leidinggevende bij ambtelijke organisaties, politiek, een grote bank en de non-profitsector.
- Ewout Butter | zelfstandig onderzoeker, adviseur, schrijver en oprichter Republiek Allochtonië.
Toegang gratis, aanmelden via: https://dezwijger.nl/programma/migranten-arbeidersbewegingen
Keti Koti: Time for payback
Reparations' en herstelbetalingen rondom koloniaal en slavernijverleden; wat betekent het in de praktijk?
Wit aan Zet #9: Onderwijsmanifest - Waar staan we?
Welke stappen zijn er al genomen rondom diversiteit, kansengelijkheid en segregatie in het onderwijs
Docu: '30 mei 1969: Gritu di un Pueblo' (Schreeuw van een Volk)
Deze documentaire laat zien wat de gevoelens onder de mensen waren waardoor de opstand ontstond. Erna is een nagesprek…
Leiderschap Seminar 2019
Wij (IZI Solutions) organiseren voor de 10e keer ons jaarlijks gratis leiderschap seminar.
Lanceringsdebat: Jongerenkieswijzer '19
Op donderdag 9 mei gaat de Jongerenkieswijzer online. Dit vieren we met een vet programma in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Er zijn optredens van o.a De Kiesvrouwen, jij kan in debat met politici en om de kelen te smeren hebben we Ben & Jerry's ijsjes. Kortom: educate yourself and eat some ice cream in the meantime!
CAD #6: What's going on?!?
Etnisch profileren en politiegeweld stonden de afgelopen tijd volop in de belangstelling, maar wat is er bereikt?
Verdacht @ ONS in Breda
Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.
Verdacht @ De Voetnoot in Almere
Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.
Verdacht @ Pathé Amersfoort
Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.
Verdacht @ ‘t Klooster in Rotterdam
Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.
Verdacht @ Rijksuniversiteit Groningen
Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.
Verdacht @ LantarenVenster in Rotterdam
Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.
Verdacht @ Universiteit van Tilburg
Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.
Verdacht @ De Vaillant in Den Haag
Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.
Verdacht @ De Gigant in Apeldoorn
Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.
Verdacht @ Academische Club in Amsterdam (VOL)
Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.
Verdacht @ Pakhuis de Zwijger in Amsterdam (VOL)
Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.