Jongeren hebben de toekomst en het is belangrijk dat zij meebeslissen over hun toekomst. Maar van alle stemgerechtigden, stemmen jongeren het minst. Wij willen de verkiezingen dichterbij de jongeren brengen. Het is een jungle van ingewikkelde verkiezingsprogramma's in een vaak onbegrijpelijke taal. We hebben ervoor gekozen om meer politieke betrokkenheid te creëren en stemmen zo leuk, eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk te maken voor jongvolwassenen door ze te informeren over politieke kwesties en bewust te maken dat de verkiezingen óók belangrijk zijn voor hen.
Jongerenkieswijzer
Dit is een kieswijzer voor en door jongeren met aansprekende thema’s en stellingen die direct invloed hebben op jongeren. De Jongerenkieswijzer is een initiatief van IZI Solutions en NJR (Nationale Jeugdraad). De eerste keer dat de Jongerenkieswijzer is gelanceerd was tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Het hoogtepunt was is in 2017, toen hebben in totaal ruim 350.000 jongeren de Jongerenkieswijzer gebruikt om erachter te komen welke partij het best bij ze past. Afhankelijk van de soort verkiezingen wordt de Jongerenkieswijzer ingezet om erachter te komen of stemmen überhaupt wel zin heeft en welke politieke partij het beste bij ze past. De Jongerenkieswijzer wordt o.a. gesteund door de LSVb, JOB en andere jongerenorganisaties.
#IedereMBOeenStemburo
MBOs, HBOs en universiteiten verzorgen onderwijs aan bijna een miljoen jongeren, waarvan het grootste deel - vaak voor het eerst- mag stemmen. We weten dat als jongeren voor het eerst stemmen, het waarschijnlijk is dat ze dat in de daaropvolgende verkiezingen ook zullen doen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 zijn wij, IZI Solutions, samen met de Nationale Jeugdraad (NJR) en Ben & Jerry’s begonnen met het initiatief Ieder MBO een stemburo. Voordat we begonnen waren er nul stembureaus op mbo-instellingen. Het idee komt voort uit de gedachte om de fysieke kloof tussen jongeren en de stembus kleiner te maken. In 2017 gingen kregen elf locaties in drie verschillende steden twee weken voor de verkiezingen alsnog een stembureau door onze campagne. Het was een succes en daarom vonden we dat de campagne in 2018 gericht moest zijn op het plaatsen van zoveel mogelijk stembureaus bij alle onderwijsinstellingen (#IederOeenStemburo). Het resultaat: 30 scholen in veertien gemeenten.
We willen de cijfers niet volledig claimen als onze verdiensten. Een verandering maken kan alleen samen en met de hulp van velen. Onze rol is om iedereen in dezelfde richting te krijgen, om het onderwerp op de agenda te houden en waar mogelijk ondersteuning te bieden. De meerderheid van de stembureaus (23) bevinden zich op mbo-instellingen. Dit is logisch na het initiatief van 2017 met de focus: #IederMBOeenStemburo. Daarnaast zijn er meer mbo-scholen dan hoger beroepsonderwijs (HBO) en universiteiten (WO). Het initiatief “IederOeenStemburo” wordt onderschreven door: Ministerie van Binnenlandse zaken, Vereniging van Nederlandse gemeenten, MBO raad, de vereniging van Hogescholen en de vereniging van Universiteiten.
Tour op onderwijsinstellingen
In de aanloop naar de verkiezingen biedt IZI Solutions een vierweekse collegereeks aan, één uur per week, met als doel inzicht(en) over:
• de verkiezingen (basisinformatie);
• hoe stemmen werkt en waarom het nodig is;
• de kracht van de stem van jongeren;
• de belangrijkste kwesties bij de verkiezingen en de manier waarop deze zich verhouden tot hun zorgen;
• communicatievaardigheden om hun stem nog beter te laten horen.
Toolkit
Om docenten een handvat te bieden om de verkiezingen bespreekbaar ontwikkelen wij per verkiezing een toolkit waar op een simpele manier wordt uitgelegd wat de desbetreffende verkiezingen inhouden en waarom ze belangrijk zijn. Ook bieden wij praktische informatie over hoe stemmen nu eigenlijk werkt. De toolkit is gemiddeld 40.000 keer gedownload.